امروزه بسیاری از بازاریاب های موفق از ابزار های زیادی برای ردیابی و اندازه گیری اثر بخشی کمپین های تبلیغات خود استفاده می کنند. یکی از بهترین روش های ردیابی تاثیر را می توان استفاده از کد های ماژول ردیاب UTM دانست که به انتها URL ها پیوست داده می شوند. در صورت استفاده بهینه از این کد ها قابلیت آن را خواهند داشت که به قدرتمندترین ابزار تجزیه و تحلیل شما در تعیین اهداف بازار مورد نظر تان تبدیل شود. بنابراین در این مقاله آذرسیس، تمام موارد مربوط به یو تی ام و طریق استفاده از آن را برای شما کاربران و همراهان همیشگی وبلاگ های آموزش آذرسیس آورده ایم که امیدواریم از مطالعه آن نهایت لذت را ببرید.
فهرست مطالب
نحوه ایجاد کدهای UTM
نرم افزار Urchin کدهای یو تی ام را جهت استفاده آن ها در برنامه تحلیل آمار وب Urchin خود ایجاد کرد ولی بعد ها Google این شرکت را در سال 2005 به طور کامل خریداری کرد و ابزار Google Analytics را عرضه کرد، اما در سال 2012 طی یک تصمیم ناگهانی تولید Urchin را متوقف و کدهای یو تی ام را در نرم افزار خود ادغام نمود. در Google Analytics می توانید اطلاعات مربوط به منبع ترافیک را به صورت پیش فرض پیدا کنید، بنابراین اگر که شما گوگل آنالیتکس را در وب سایت خود فعال کرده اید آماده به کار هستید.
5 پارامتر اساسی کدهای یو تی ام
5 پارامتر برای یو تی ام وجود دارد که به آن ها Tag یا Code گفته می شود و جهت ردیابی اثر بخشی کمپین های بازایابی دیجیتال بر اساس نقاط داده خاص مورد استفاده قرار می گیرد. در این مرحله می توانید پارامتر های یو تی ام را با هر ترتیب دلخواه در انتها URL ها همراه علامت سوال و یا علائم دیگر مشخص شده را اضافه کنید:
1- Source
می توانید از این پارامتر برای تشخیص منبع ترافیک خود استفاده کنید. این مورد شامل نام وب سایت، موتور جستجو، نام خبرنامه یا شبکه اجتماعی می باشد. برای مثال: utm_source=google
2- Medium
جهت شناسایی رسانه ها، از این پارامتر استفاده می کنند. برای اشتراک گذاری و دسترسی به پیوند خود استفاده کنید که می تواند شامل ایمیل، فضا مجازی، تعداد کلیک (cpc) یا … باشد. برای مثال: utm_medium=cpc
3- Campaign
برای شناختن Campaign یا تبلیغات مرتبط با لینک خود از این پارامتر استفاده کنید. در واقع شامل نام محصول، نوع فروش، نام مسابقه و … است. برای مثال: utm_campaign=summer-sale
4- Term
این پارامتر به شما کمک می کند تا بدانید که کدام کلمه کلیدی مورد استفاده شما موجب ایجاد بازدید در وب سایت تان شده است. برای مثال: utm_term=camping-gear
5- Content
از این پارامتر برای فهمیدن این نکته که آیا شخصی روی لینک مورد نظر ما کلیک کرده تا به وب سایت شما برسد یا نه؟ استفاده می شود. همچنین برای تمایز بین تبلیغات هایی که هم زمان به یک URL اشاره می کنند و جهت تست در آن و تبلیغات هدفمند محتوا نیز استفاده می شود. برای مثال: utm_content=cta-bottom
چگونه به صورت دستی کد یو تی ام ایجاد کنیم؟
روش دیگر استفاده از این کد ها اعمال آن به صورت دستی است که خوشبختانه با ابزار Camping URL Builder موجود در Google با نحوه سفارشی سازی URL ها به راحتی آشنا می شوید. همچنین در صورت نیاز به Refresh کردن کد ها، سازنده ابزار UTM Google هر یک از پارامتر های یو تی ام را تعریف می کند. در ادامه این سر فصل نحوه چگونگی ایجاد کد ها به صورت کاملاً دستی و جداگانه آورده شده است:
1- CPC
چنانچه می خواهید یک URL ردیاب در عوض هر یک کلیک ایجاد کنید، برای مثال یک صفحه فروش تابستان با کلمه کلیدی Camping Gear دارید، ممکن است، URL شما به صورت زیر باشد.
WWW.example.com/page?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=summer-sale&utm_term=camping-gear
2- Social Media Tracking
URL ردیابی شما برای یک کمپین پرداخت هزینه در ازا دریافت خدمات توسط یک فضا مجازی مانند فیس بوک که کاربران را به صفحه شما هدایت می کنند، ممکن است به شکل زیر باشد.
WWW.example.com/page?utm_source=facebook&utm_medium=paid-social&utm_campaign=summer-sale
3- Email Marketing Campaign Tracking
در این نمونه شما URL هایی که از طریق یک ایمیل تبلیغاتی است را اندازه گیری می کنید.
WWW.example.com/page?utm_source=summer-promo&utm_medium=email&utm_campaign=summer-sale&utm_content=logo
WWW.example.com/page?utm_source=summer-promo&utm_medium=email&utm_campaign=summer-sale&utm_content=main-image
توجه: پیشنهاد ما به شما این است که قبل از به اشتراک گذاشتن URL خود در پلتفرم های بازاریاب دیجیتال برای جذابیت هرچه بیشتر از سمت خوانندگان آن ها را به شکل کوتاه درآورید.
نحوه مشاهده کد یو تی ام در Google Analytics
بعد از مرحله ایجاد ردیابی کد ها و به اشتراک گذاشتن آن ها ابزار Google Analytics به طور خودکار شروع به دریافت آمار و اطلاعات از لینک ها ایجاد شده می کند. همچنین روش دستی دیگر برای مشاهده آمار نیز وجود دارد، که برای این کار باید ابتدا به حساب کاربری گوگل آنالیتیکس خود شوید نما پیش فرض شما را به صفحه اصلی هدایت می کند.
در قسمت دسکتاپ سمت چپ یگ سری گزارش وجود دارد که در این صفحه باید روی گزینه Acquisition کلیک کرده و سپس گزینه Campaigns را انتخاب کنید. در آخر بعد از نشان دادن Campaign ها روی تمام آن ها کلیک کنید. در واقع پیروی از مراحل بالا شما را به یک گزارش کامل در گوگل آنالیتیکس می برد.
برای ایجاد یک بستر ایمن در وب سایت و انجام تبلیغات و رسیدن به اهداف خود، در همان ابتدا به سرور مجازی و سرور اختصاصی با کیفیت بالا نیاز خواهید داشت که تامین این مورد تنها از یک منبع میزبانی اعتماد محور میسر خواهد بود. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید از طریق ارسال تیکت در وب سایت آذرسیس با متخصصین به صورت رایگان وارد مشاوره شده و سوالات گنگ خود را بپرسید.
سخن آخر
هیچ محدودیتی برای تعداد کاراکتر کد های یو تی ام وجود ندارد! اما به یاد داشته باشید که از دلایل بسیار منطقی برای کوتاه نگه داشتن این تعداد کاراکتر ها می توان به بهبود کاربرد، تمیز و شهودی به نظر رسیدن آن ها اشاره نمود. در این مقاله نیز سعی در توضیح ماهیت و مفهوم کد های یو تی ام همراه با نحوه کاربرد آن ها هم به صورت دستی و هم به صورت پیش فرض گفته شده است. امیدواریم از مطالعه این آموزش لذت ببرید. برای رفع سوالات خود در بخش های مختلف آموزشی از طریق کامنت با کارشناسان ما همراه شوید..