همه کسانی که با داده های مختلف سروکار دارند، به محلی برای ذخیره و مدیریت آن داده نیز نیازمند خواهند بود. در این مقاله سعی بر معرفی دیتابیس Oracle داریم که این مشکل را برای شما تا حدود بسیار زیادی حل خواهد کرد.
اکنون بیاید برای آشنایی با دیتابیس Oracle از مرحله صفر یعنی آشنایی با مفهوم دیتابیس شروع کنیم. تا پس از شما همراهان آذرسیس می خواهیم تا انتهای این آموزش نیز با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
منظور از دیتابیس یا پایگاه داده چیست؟
به زبان ساده یک مجموعه نگهداری برای دسته بندی اطلاعاتی است که داریم. دیتابیس معمولاً به صورت الکترونیکی در یک سیستم کامپیوتری ذخیره می شود و توسط یک سیستم مدیریت پایگاه داده (DBMS) کنترل می شود.
دیتابیس این به ما امکان را می دهد که به طور مکرر به اطلاعات مرتبط دسترسی داشته باشیم، مدیریت و پیدا کنیم. عبارت DBMS مخفف عبارت Database Management System بهمعنای سیستم مدیریت دیتابیس است. با استفاده از میتوانید مدیریت دیتابیس خود را در دست بگیرید.
انواع دیتابیس
معروف ترین نرم افزارهای مدیریت پایگاه داده یا دیتابیس به شرح زیر می باشد:
- Oracle
- Microsoft SQL Server
- MySQL
- PostregSQL
- DB2
- Microsoft Access
معرفی دیتابیس Oracle
Oracle در سال 1977 توسط لارنس الیسون و مهندسان ساخته شد. به این پایگاه داده Oracle DB نیز می گویند. می توان گفت Oracle اولین DB بود که برای محاسبات شبکه سازمانی و انبار داده طراحی شد.
دیتابیس Oracle معروف ترین سیستم پایگاه داده ای است، زیرا همیشه متمرکز بر نیازهای سازمانی و همگام با جدیدترین پیشرفت های تکنولوژیکی بوده. برای مثال، جدیدترین پایگاه داده Oracle، 19C، در Oracle Cloud نیز موجود است.
دیتابیس Oracle با طیف گسترده ای از پلتفرم ها مانند ویندوز، یونیکس، لینوکس و macOS سازگار است. همچنین به شما امکان این را خواهد داد که از میان نسخه های مختلف پایگاه داده انتخاب خود را بکنید، تا خواسته ها را با یک راه حل مقرون به صرفه برآورده کنید.
همان طور که ملاحظه کردید دلایل بسیاری برای محبوبیت دیتابیس Oracle بین پایگاه های داده دیگر وجود دارد.
انواع نسخه های Oracle
- نسخه Enterprise: این نسخه قوی ترین و ایمن ترین عملکرد را ارائه می دهد.
- نسخه Standard: نسخه استاندارد عملکرد پایه را برای کاربرانی که به بسته قوی مثل نسخه Enterprise نیاز ندارند، ارائه می دهد.
- نسخه Express: Express یک نسخه سبک، رایگان و محدود ویندوز و لینوکس است.
- نسخه Personal: این نسخه قابل مقایسه با نسخه Enterprise است، اما بدون ویژگی Oracle Real Application Clusters.
ویژگی ها و مزایا دیتابیس Oracle
- در دسترس بودن و پشتیبانی
Oracle پشتیبانی 7/24 دارد و هرگز آفلاین یا خارج از سرویس نیست. هیچکدام از فرآیندهای عادی مانند پشتیبان گیری و خرابی جزئی، استفاده از پایگاه داده را قطع نمی کند.
- امنیت
Oracle از خصوصیات امنیتی بسیار بالایی برخوردار است، که عبارت اند از: TDE/Redaction/Oracle Database Valut/Oracle Label Security و بسیاری از ویژگی های جذاب دیگر برای امنیت اطلاعات کاربران.
- مقیاس پذیری
RAC/Portability ویژگی هایی هستند که این دیتابیس را مقیاس پذیر می کند.
- عملکرد
Oracle عملکردهایی مثل، فشرده سازی پیشرفته Oracle/Oracle Database In-Memory/Oracle Real Application Testing و Oracle Times Ten Application-Tier Database Cache را ارائه می دهد که در واقع موجب بهبود عملکرد دیتابیس اوراکل می شود.
همچنین با عملکرد Oracle می توان زمان و عملیات اجرای پرس و جو را با استفاده از تکنیک های بهینه سازی عملکرد در پایگاه داده افزایش داد. قطعاً این تکنیک به بازیابی و تغییر سریعتر داده ها کمک می کند.
- تجزیه و تحلیل
اوراکل دو راه حل برای تجزیه و تحلیل ارائه می دهد:
OLAP: این یک پیاده سازی از Oracle برای انجام محاسبات تحلیلی پیچیده بر روی داده های تجاری است.
Oracle Advanced Analytics: ترکیبی فنی از Oracle R Enterprise/Oracle Data Mining است، که به مشتریان در تعیین مدل های تجاری پیش بینی شده، همچنین محاسبه داده های آماری کمک خواهد کرد.
- مدیریت
Oracle Multitenant یک ابزار مدیریت پایگاه داده است، که یک پایگاه داده واحد را با بسیاری از پایگاه های داده قابل اتصال در یک طراحی تلفیقی ترکیب می کند.
- PL/SQL
یکی از بزرگترین مزایای استفاده از پایگاه داده اوراکل، پشتیبانی آن از پسوند PL/SQL برای برنامه نویسی است.
- فناوری فلش بک
این مزیت فقط مخصوص نسخه اخیر دیتابیس Oracle است. ویژگی فلش بک به ما این امکان میدهد، تا آن دسته از دادههایی را که به اشتباه حذف شده یا بهدلیل خطاهای انسانی مانند حذف تصادفی دادههای مهم، حذف دادههای اشتباه و حذف جدول از بین رفتهاند، بازیابی کنیم.
- قابلیت حمل
دیتابیس Oracle را می توان بر روی انواع پلتفرم ها نسبت به سایر رقبا منتقل کرد. در واقع می توانیم از این پایگاه داده در حدود 20 پروتکل شبکه و همچنین بیش از 100 پلت فرم سخت افزاری استفاده کنیم.
معایب دیتابیس Oracle
معایب پایگاه داده اوراکل در حدی نیست که مزایای آن را بپوشاند، ولی دانستن آنها خالی از لطف نیست.
- پیچیدگی
استفاده از Oracle چنانچه به دنبال پایگاه داده ای با عملکرد های محدود هستید، و یا از نظر فنی اطلاعات بالایی برخوردار نیستید، توصیه نمی شود.
- هزینه
اگرچه این پایگاه داده دارای نسخه رایگان نیز می باشد. اما این نسخه محدود است، و تمامی عملکرد ها را شامل نمی شود. قیمت نسخه استاندارد آن در مقایسه با سایر پایگاه های داده ها بسیار بالا است. بنابراین کاربران به احتمال زیاد گزینههای ارزانتر دیگر مانند MS SQL Server/MySQL و غیره را انتخاب میکنند.
- مدیریت سخت
پایگاه داده Oracle اغلب از نظر مدیریت بسیار پیچیده تر و دشوارتر هستند. همین دلیل باعث پیچیدگی آن نیز می شود.
آذرسیس ارائه دهنده با کیفیت ترین و مطمئن ترین سرورهای اختصاصی و مجازی در خدمت شما کاربران عزیز.
نتیجه گیری
در پایان لازم به ذکر است شاید انتخاب یک دیتابیس برای مشکل باشد و به راحتی نتوانید دیتابیس مناسب کار خود را انتخاب کنید. ولی با توجه به مزایا و معایب دیتابیس Oracle پیشنهاد ما استفاده از این دیتابیس قدرتمند است.
ممنون از شما همراهان آذرسیس که تا پایان آموزش معرفی دیتابیس Oracle، نیز همراه ما بودید. منتظر نظرات شما کاربران گرامی هستیم.
آیا اوراکل همان SQL است؟
خیر، سرور اوراکل متعلق به شرکت اوراکل است. اما SQL Server توسط مایکروسافت توسعه یافته است. دیتابیس Oracle از PL/SQL استفاده می کند.
آیا باید SQL را قبل از اوراکل یاد بگیرم؟
کارشناسان اوراکل اصرار دارند که نکته اساسی در توسعه دهنده پایگاه داده این است، که دانش خود را در برنامه نویسی و SQL تقویت کند.