آذرسیس

نحوه نمایش محتوای فایل در لینوکس
5/5 - (1 امتیاز)

چه یک کاربر معمولی باشیم و یا یک مدیر با تجربه در سیستم، دیر یا زود، باید از طریق خط فرمان با فایل های موجود در لینوکس تعامل داشته باشیم.

مثلا اگر لازم باشد با بررسی فایل های گزارش مشکلی را عیب یابی کنیم یا جزئیات سیستم را چک کنیم و یا آن را با ویرایش فایل های پیکربندی شخصی سازی کنیم، باید محتویات فایل را در اختیار داشته باشیم.

دانستن نحوه نمایش محتویات یک فایل در لینوکس می تواند زندگی را برای ما آسانتر کند و در وقتی که برای باز کردن ویرایشگرهای متن صرف می شود، صرفه جویی کند. بسیاری از توابع داخلی مشاهده فایل ها را آسان، سریع و متناسب با نیازهای ما می کند.

آذرسیس ارائه دهنده سرور مجازی ، سرور اختصاصی با سخت افزار بروز از 60 نقطه دنیا

نحوه نمایش محتوای فایل در لینوکس

دستور Cat

ساده ترین راه برای مشاهده فایل های متنی در لینوکس دستور cat است، که محتویات کامل را در خط فرمان بدون استفاده از input برای پیمایش در آن نمایش می دهد.

ما در اینجا مثالی برای استفاده دستور cat برای مشاهده نسخه لینوکس، به وسیله نمایش محتوای فایل proc/version/ نشان می دهیم.

نحوه نمایش محتوای فایل در لینوکس

دستور nl

دستور nl تقریبا شبیه به دستور cat است. با این تفاوت که در حین نمایش متن در ترمینال، اعداد خطوط را به صورت پیش نویس نمایش می دهد.

نحوه نمایش محتوای فایل در لینوکس

دستور Head

گاهی اوقات اطلاعات مورد نیاز در اولین خطوط یک فایل قرار دارد. در این صورت، از دستور head برای مشاهده ده خط اول یک فایل در لینوکس استفاده می کنیم. به عنوان مثال، کاربران می توانند با مشاهده ابتدای فایل proc/cpuinfo/ اطلاعات اولیه درمورد cpu مورد استفاده را نمایش دهند.

نحوه نمایش محتوای فایل در لینوکس

مانند دستور tail، از n flag- به همراه دستور head استفاده می کنیم تا تعداد خطوط مورد نظر را از ابتدای فایل مشخص شده، نمایش دهیم. برای مثال، head -5 پنج خط اول فایل مورد نظر را نمایش می دهد.

دستور Tail

ممکن است دستور cat هنگام برخورد با یک فایل کوچک مفید باشد، ولی در مشاهده فایل های گزارش بزرگ بهترین راه استفاده از دستور tail است.

دستور tail این امکان را به ما می دهد تا بجای اینکه صفحه ترمینال خود را با دیواری از متن پر کنیم، ده خط آخر یک فایل را بطور پیش فرض مشاهده کنیم و اگر بخواهیم آخرین ورودی های گزارش را بررسی کنیم، این دستور بهترین دستور برای استفاده است.

/var/log/pacman.log

Flags

یک کاربر می تواند تعداد خطوط دستوری که با استفاده از flag -n نمایش داده می شود را انتخاب کند. به عنوان مثال: اگر از tail command -15 استفاده کنیم 15 خط دستوری آخر یک فایل را نشان می دهد.

یک flag کاربردی دیگر که با دستور tail استفاده می شود، f- است و به طور پیش فرض ده خط آخر یک فایل را خروجی می دهد.

اما همچنان ورودی های جدید را با بروز رسانی فایل نمایش می دهد. این کار هنگام مشاهده آخرین بروز رسانی ها، در فایل های گزارش، برای عیب یابی یک مشکل بسیار مفید است. اگر فقط بخواهیم از این قابلیت استفاده کنیم می توانیم دستور f- را بکار گیریم و فقط ورودی هایی را که پس از اجرای دستور در فایل ظاهر شده اند را مشاهده کنیم.

دستور More

یک راه دیگر برای مشاهده محتویات فایل در لینوکس دستور more است. این دستور یک فایل را در ترمینال و بطور همزمان یک صفحه را نمایش می دهد.

در حین استفاده از دستور more، می توانیم با زدن کلید enter میان خطوط فایل پیمایش کنیم و یا می توانیم با زدن space هر بار تمام صفحه را پیمایش کنیم و در نهایت با زدن کلید Q فایل را ببندیم.

در اینجا نمونه ای از دستور more برای نمایش محتوای cpuinfo در لینوکس را مشاهده می کنیم:

نحوه نمایش محتوای فایل در لینوکس

دستور Less

در حالی که more یک دستور مفید است ولی خالی از اشکال هم نیست. پس از بستن یک فایل، محتویات آن در صفحه ترمینال نوشته می شود و آن را با متن پر می کند، با این کار کاربران مجبور می شوند پنجره را پاک کنند یا اگر دنبال چیزی بگردند مجبور می شوند به سمت بالا پیمایش کنند. همچنین، استفاده از این دستور باعث کندی کار می شود زیرا، با اینکه فقط یک صفحه را در یک زمان نمایش می دهد، کل فایل را بارگیری می کند.

اینجاست که دستور less بیشتر به کار ما می آید. این مورد نیز شبیه به موارد دیگر است ولی این مزیت را دارد که تمام متن در محیط ترمینال نگهداری نمی شود.

همچنین، دستور less دارای یک تابع جستجوی داخلی است که به ما این امکان را می دهد تا بتوانیم قسمت هایی از فایل را که به دنبال آن هستیم هایلایت کنیم. برای جستجو به وسیله less، پیش از متنی که می خواهیم جستجو کنیم، کلید / را فشار می دهیم.

حالا اگر در فایل cpuinfo عبارت cpu/ را جستجو کنیم، تابع جستجو به شکل زیر نشان داده می شود:

نحوه نمایش محتوای فایل در لینوکس

دستور Tac

راه دیگری که برای نمایش محتویات فایل در لینوکس می خواهیم معرفی کنیم، نمایش با ترتیب معکوس است و برای این کار از دستور tac استفاده می کنیم. این دستور شبیه به یک گربه ولی به حالت معکوس است، یعنی خواندن و نمایش فایل از خط آخر شروع می شود.

tac/proc/cpuinfo

برای خوانایی بهتر، دستور tac را به قسمت less وارد می کنیم تا در فایل پیمایش کنیم. کاربران معمولا عمل piping را با استفاده از دستور مورد نظر و کاراکتر pipe و سپس درج دستور دیگری که مد نظر دارند، به انجام می رسانند. syntax بوجود آمده به حالت زیر است:

tac | less

دستور Grep

دستور grep برای نمایش محتویات فایل استفاده نمی شود ولی برای فیلتر کردن خروجی دستورات مفید است. برای مثال، برای جستجوی یک متن خاص در یک فایل می توانیم از این دستور استفاده کنیم:

نحوه نمایش محتوای فایل در لینوکس

علاوه بر این، می توانیم خروجی دستورات دیگر را از طریق pipe ،grep کنیم و جستجو را به آنچه که در فایل به دنبال آن هستیم، محدود کنیم.

نتیجه گیری

ما در این مقاله، نحوه نمایش محتوای فایل در لینوکس را مورد بررسی قرار دادیم. این کار اگرچه در ابتدا ممکن است ترسناک به نظر رسد ولی پیمایش در هر توزیع لینوکس را آسانتر می کند و همچنین باعث صرفه جویی در وقت شده کار را برای ما آسانتر می کند. امیدواریم مطالب فوق برای شما مفید بوده باشد. در صورت داشتن سوال می توانید از بخش نظرات با ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *