گواهی SSL چیست و چرا استفاده از آن اهمیت دارد! [1401]
31 جولای 2022
خواندن 1 دقیقه
ترلان شاهماری

گواهی SSL چیست و چرا استفاده از آن اهمیت دارد!

5/5 - (4 امتیاز)

گواهی SSL یک پروتکل امنیتی اینترنتی مبتنی بر رمزگذاری است. این گواهی برای اولین بار توسط netscape در سال 1995 با هدف حفظ حریم خصوصی، احراز هویت و یکپارچگی داده ها در اینترنت، بوجود آمد. SSL نسخه پیشین رمزگذاری TLS است که امروزه استفاده می شود. وب سایتی که رمزگذاری SSL را پیاده می کند، بجای http از https استفاده می کند. همچنین باید اضافه کنیم که گواهی SSL بیشتر در وب http دیده می شود، اما برای امنیت پروتکل های اینترنتی دیگر مانند smtp در ارسال ایمیل و nntp در گروه های خبری هم مورد استفاده قرار می گیرد.

اجرای اولیه SSL به رمزگذاری 40 بیتی محدود می شد، اما اکنون بیشتر پروتکل های ایمن SSL از رمزگذاری 128 بیتی یا بالاتر استفاده می کنند. شما همچنین می توانید، برای دریافت گواهی ssl پلان های مربوط به گواهینامه را بررسی کرده و یک پلان را برای سایت خود خریداری کنید.

مقاله مفید: سرور مجازی ویندوز چیست و چرا محبوب است!

گواهينامه ssl چيست و نقش آن در سئو وب سایت چیست؟

بررسی گواهی SSL

SSL را تنها می توان توسط وب سایت هایی پیاده سازی کرد که دارای گواهی SSL هستند. گواهی SSL مانند یک کارت شناسایی یا نشانی است که درستی هویت شخص را ثابت می کند. گواهینامه های SSL توسط سرور وب سایت نمایش داده می شوند.

یکی از مهمترین اطلاعات در گواهی SSL، کلید عمومی وب سایت است. کلید عمومی، رمزگذاری را امکان پذیر می کند. سیستم کاربر این کلید عمومی را مشاهده کرده و از آن برای ایجاد کلیدهای رمزگذاری ایمن با وب سرور استفاده می کند. در همین حال این وب سرور یک کلید خصوصی نیز دارد که مخفی نگه داشته می شود. کلید خصوصی، داده ها رمزگذاری شده توسط کلید عمومی را رمزگشایی می کند. این گواهینامه ها توسط مسئولین صدور گواهینامه (CA) صادر می شوند.

 بررسی نحوه کارکرد گواهی SSL

به منظور ارائه سطح بالایی از حریم خصوصی، SSL داده هایی را که در سراسر وب منتقل می شوند رمزگذاری می کند. این کار یعنی، هر کسی که سعی کند این داده ها را رهگیری کند، تنها ترکیبی از کاراکترهای مخدوش را میبیند که رمزگشایی را تقریبا غیرممکن می کنند.

SSL یک فرآیند احراز هویت به نام handshake، بین دو دستگاه ارتباطی آغاز می کند، تا کاربر مطمئن شود که هر دو دستگاه واقعا همان چیزی هستند که ادعا می کنند.

همچنین، گواهی SSL داده ها را بصورت دیجیتالی امضا می کند تا یکپارچگی داده ها را فراهم کند و تایید کند که داده ها، قبل از رسیدن به گیرنده مورد نظر، دستکاری نشده اند.

چندین تکرار از این گواهی بوجود آمده که هر کدام امن تر از قبلی بودند. در نهایت، در سال 1999 SSL بروز شد و به tls تبدیل شد.

وب سایتی که از https استفاده می کند بهترین مکان برای محافظت از داده های شخصی، مانند: اطلاعات ورود به سیستم و حفظ اطلاعات حساس مثل جزئیات حساب بانکی و کارت اعتباری، است. دور نگه داشتن این اطلاعات از دید افراد اشتباه باعث جلوگیری از سرقت هویت افراد می شود. همچنین، SSL از شنود فعالیت های آنلاین ما توسط دیگران جلوگیری می کند و به محرمانه ماندن اطلاعات ارسال شده از طریق ایمیل و چت کمک می کند.

دلیل اهمیت رمزگذاری توسط SSL

SSL برای حفظ حریم خصوصی کاربر ساخته شده است. یعنی با رمزگذاری هر یک از داده هایی که میان سرور و یک کاربر قرار دارد، باعث می شود کسانی که داده ها را رهگیری می کنند فقط با تعدادی کاراکتر بی مفهوم روبرو شوند. با این کار مثلا، اطلاعات کارت مشتری یک سایت خرید اینترنتی مخفی می ماند و فقط وب سایت مورد نظر امکان مشاهده محتوا را دارد. همچنین، SSL انواع خاصی از حملات سایبری را متوقف می کند. از آنجایی که مهاجمان اغلب سعی می کنند وب سایت های جعلی را برای فریب کاربران و سرقت داده ها راه اندازی کنند، این گواهی سرورهای وب را احراز هویت می کند، که امری بسیار مهم است. همچنین، SSL جلوی دستکاری داده های در حال انتقال توسط مهاجمان را می گیرد.

انواع مختلف گواهینامه های SSL

گواهینامه های SSL انواع مختلفی دارند، بسته به نوع، یک گواهی می تواند برای یک وب سایت و یا چندین وب سایت اعمال شود:

  • single-domain:

یک گواهی SSL تک دامنه فقط برای یک دامنه اعمال می شود. (دامنه نام یک وب سایت است. مثلا: www.azarsys.com)

  • wildcard:مانند یک گواهینامه تک دامنه، یک گواهینامه SSL wildcard فقط برای یک دامنه اعمال می شود. با این حال، زیر دامنه های آن را نیز در بر می گیرد. برای مثال، یک گواهینامه wildcard می تواند www.azarsys.com، blog.azarsys.com و developers.azarsys.com را پوشش دهد، در حالی که یک گواهینامه تک دامنه می تواند فقط اولین دامنه را در بر گیرد.
  • multi-domain:

همانطور که از نامش پیداست، گواهینامه های SSL چند دامنه ای، می توانند برای چندین دامنه غیر مرتبط اعمال شوند.

گواهینامه های SSL دارای سطوح اعتبار سنجی مختلفی هستند. سطح اعتبارسنجی مانند بررسی پس زمینه است و براساس دقت بررسی، سطح نیز تغییر می کند.

  • domain validation:

این مورد سخت ترین و در عین حال ارزان ترین سطح اعتبارسنجی است. تنها کاری که یک کسب و کار باید انجام دهد این است که ثابت کند دامنه را کنترل می کند.

  • organization validation:

این مورد یک فرآیند عملی تر است. CA مستقیما با شخص یا کسب و کاری که درخواست گواهی می کند، تماس می گیرد. این نوع گواهی ها برای کاربران قابل اعتمادتر هستند.

  • extended validation:

این امر به بررسی پیشینه کامل یک سازمان، قبل از صدور گواهینامه SSL، نیاز دارد.

بررسی مزایا و معایب SSL

مزایای SSL:

تقویت امنیت داده ها: یکی از مزایای کلیدی SSL برای وب سایت ها تقویت امنیت داده ها است. زیرا، با استفاده از رمزگذاری اتصالات بین مرورگر و سرور را ایمن می کند و از داده های در حال انتقال محافظت می کند.

قابلیت احراز هویت و تایید هویت: یکی دیگر از مزایای SSL این است که هویت طرفین مورد نظر را تایید می کند. SSL با اعتبارسنجی یک بررسی پیشینه کامل از مالکیت وب سایت انجام می دهد و هویت کاربر را تایید می کند.

سازگاری PCI: یکی دیگر از مزایای SSL این است که به وب سایت ها و کاربران در برابر طیف وسیعی از حملات کمک می کند و از شنود، جعل هویت، سرقت اطلاعات جلوگیری می کند.

برای رتبه بندی موتورهای جستجو بسیار مهم است: الگوریتم های موتورهای جستجو امنیت وب سایت و وجود SSL را یک معیار مهم در رتبه بندی موتورهای جستجو می دانند.

افزایش اعتماد مشتری: وجود قفل در نوار آدرس، وجود HTTPS و سایر علائم قابل مشاهده به وب سایتی ارائه می شود که ارتباطات آن با گواهی SSL محافظت می شود.

معایب SSL:

هزینه: در حالی که گواهی های رایگان SSL در دسترس هستند ولی سطح امنیت و رمزگذاری لازم را افزایش نمی دهد. شما باید CA را انتخاب کنید تا زیر ساخت، تخصص را در بالاترین سطح حفاظتی داشته باشید که این مورد هزینه بر خواهد بود. اگر چند دامنه و زیر دامنه های آن را هم در بر بگیرد، هزینه بیشتر خواهد شد.

تاریخ انقضا: گواهینامه های SSL دارای تاریخ انقضا هستند که باید نظارت شود و گواهی برای امنیت بطور مداروم تمدید شود.

آسیب پذیری های مرتبط با SSL: اگرچه مزایای قدرتمندی برای SSL وجود دارد ولی آنها نیز آسیب پذیر هستند. مثلا پروتکل های قدیمی تر مانند: CRIME, HEARTBLEED و POODLE.

مقاله مفید: نحوه نصب wireshark در راکی لینوکس

نتیجه گیری

ما در این مقاله به بررسی گواهینامه SSL پرداختیم و توضیح دادیم که دقیقا این گواهینامه چیست چه اهمیتی برای وب سایت های ما دارد و همچنین انواع مختلف آن را نام برده و بررسی کردیم. امیدواریم مطالب فوق درک روشنی از این فرآیند برای شما ارائه داده باشد. از اینکه ما را در این مطالعه همراهی کردید متشکریم.

لینک کوتاه مقاله
https://azarsys.com/?p=5516


نویسنده مقاله
مقالات مرتبط
دیدگاه بگذارید

دیدگاه های ثبت شده
  • علی علیزاده / 2 ماه پیش

    خیلی ممنون مرسی

  • سینا سالاری / 2 ماه پیش

    ممنون خوب بود

  • فرناز . ن / 2 ماه پیش

    من نمی تونم اجراش کنم ممنون میشم راهنماییم کنید

    • مهدی نیرومند / 2 ماه پیش

      سلام در چه مرحله ای مشکل دارید