نحوه نصب MariaDB در اوبونتو 22.04
29 سپتامبر 2022
خواندن 1 دقیقه
ترلان شاهماری

نحوه نصب MariaDB در اوبونتو 22.04

MariaDB یک سیستم مدیریت داده متن باز است که معمولا به صورت جایگزینی برای MYSQL در بخش پایگاه داده پشته LAMP ( یعنی Linux, Apache, MySQL, PHP/Python/Perl) استفاده می شود. ما می خواهیم در مقاله خود شما را با این پایگاه داده محبوب آشنا کرده و نحوه نصب MariaDB در اوبونتو 22.04 را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهیم.

3 مرحله مهم قبل از نصب MariaDB در اوبونتو

پایگاه داده Mariadb مبتنی بر SQL است و از پردازش داده به سبک ACID پشتیبانی می کند. این پایگاه داده در میان سایر ویژگی های خود، از API های JSON، تکثیر داده های موازی، موتورهای ذخیره سازی مثل: InnoDB ،MyRocs ،Spider ،Aria TokuDB ،Cassandra و Mariadb ColumnStore نیز پشتیبانی می کند. به گفته کمپانی Mariadb، در مورد تمام اهداف عملی این پایگاه داده با MySQL سازگاری دودویی دارد، در نتیجه، بیشتر کاربران به راحتی می توانند با حذف MySQL و نصب Mariadb، بین این دو فناوری جابجا شوند.

اگر نمی دانید سرور مجازی لینوکس چیست، پیشنهاد می شود قبل از شروع این مقاله آن را کامل مطالعه کنید و سپس نصب Mariadb روی سرور اوبونتو 22.04 را انجام دهید.

پیش نیازهای نصب Mariadb

برای دنبال کردن این آموزش نصب، ما به سرور لینوکس نیاز داریم که اوبونتو 22.04 را اجرا کند. سرور مجازی لینوکس باید یک کاربر مدیریتی non-root و یک فایروال پیکربندی شده با UFW داشته باشد. اگر می خواهید دسترسی کامل و روت به سرور داشته باشید، می توانید این دسترسی را با خرید سرور مجازی لینوکس از سایت آذرسیس امکان پذیر کنید.

مراحل نصب Mariadb در اوبونتو 22.04

در اینجا به بررسی مراحل نصب Mariadb در اوبونتو می پردازیم، طریقه نصب بسیار ساده است و ما آن را بر روی کاربر روت اجرا می کنیم. حالا بیایید مراحل را بررسی کنیم.

گام اول- نصب Mariadb در اوبونتو 

همانطور که در این متن اشاره شده، منابع پیش فرض apt اوبونتو 22.04، شامل نسخه 10.5.12 Mariadb می شود. برای نصب آن ابتدا، فهرست بسته را بر روی سرور خود با استفاده از apt بروز می کنیم:

sudo apt update

حالا بسته را با دستور زیر نصب می کنیم:

sudo apt install mariadb-server

با استفاده از این دستورات می توانیم سیستم Mariadb را نصب کنیم ولی تعیین رمز عبور درخواست نمی شود و تغییرات دیگری در پیکربندی انجام نمی شود. از آنجایی که پیکربندی پیش فرض، نصب Mariadb در اوبونتو را ناامن می کند از اسکریپتی استفاده می کنیم که بسته سرور Mariadb، برای محدود کردن دسترسی به سرور و حذف حساب های استفاده نشده، ارائه می دهد.

مرحله دوم- پیکربندی Mariadb در اوبونتو

برای نصب Mariadb در اوبونتو، گام بعدی اجرای اسکریپت امنیتی موجود است. این اسکریپت برخی از گزینه های پیش فرض با امنیت کمتر را در مواردی مانند: اجازه ورود کاربر root یا کاربران مهمان به صورت از راه دور، تغییر می دهد.

اجرای اسکریپت امنتی:

sudo mysql_secure_installation

اجرای اسکریپت امنیتی ما را از طریق یک سری دستورات راهنمایی می کند، این دستورات به گونی هستند که در آن می توانیم برخی تغییرات را در گزینه های امنیتی نصب Mariadb در اوبونتو ایجاد کنیم. اولین دستور از ما می خواهد تا رمز عبور اصلی پایگاه داده فعلی را وارد کنیم، از آنجایی که آن را تنظیم نکرده ایم کلید enter را برای تایید “none” می زنیم.

حالا با این سوال مواجه خواهیم شد که آیا می خواهیم به بخش احراز هویت Unix socket برویم یا خیر، از آنجایی که از قبل یک حساب root حفاظت شده داریم، می توانیم از این مرحله صرف نظر کنیم. حالا n را تایپ کرده و کلید enter را می زنیم.

در گام بعدی از ما پرسیده می شود که آیا می خواهیم رمز عبوری برای پایگاه داده روت تنظیم کنیم یا خیر. در پایگاه داده Mariadb سیستم عامل اوبونتو، حساب روت ارتباط نزدیکی با تعمیر و نگهداری سیستم خودکار دارد، بنابراین نباید روش های احراز هویت پیکربندی شده را برای آن حساب تغییر دهیم. انجام این کار باعث می شود تا بسته بروز رسانی، سیستم پایگاه داده را با حذف دسترسی به حساب مدیریتی، خراب کند. پس، حالا n را تایپ کرده و enter را میزنیم.

در مراحل بعدی، اگر احراز هویت socket برای عملکرد مورد نظر ما مناسب نباشد، نحوه راه اندازی یک حساب مدیریتی اضافی برای دسترسی به رمزعبور را بررسی خواهیم کرد.

حالا می توانیم Y و سپس enter را بزنیم تا حالات پیش فرض را برای تمام سوالات بعدی اعمال کنیم. با این کار، برخی از کاربران ناشناس و پایگاه داده آزمایشی نیز حذف می شوند، همچنین، ورود به سیستم روت از راه دور غیرفعال می شود و سپس قوانین جدید بارگیری می شوند تا Mariadb سریعا تغییراتی را که ایجاد کرده ایم، اعمال کند.

پیکربندی امنیتی اولیه Mariadb به پایان رسید. مرحله بعدی اختیاری است، ولی اگر ترجیح می دهید با یک رمزعبور به سرور Mariad وارد شوید، باید این مرحله را دنبال کنید.

مرحله سوم- ایجاد یک کاربر مدیریتی با احراز هویت توسط رمزعبور 

در سیستم اوبونتو، Mariadb 10.5 را اجرا می کنیم، حالا کاربر روت Mariadb به طور پیش فرض، با استفاده از پلاگین Unix_socket شناسایی شده و وارد می شود. این امر در بسیاری از موارد، امنیت و قابلیت استفاده بیشتر را فراهم می کند، اما می تواند در مواردی که نیاز به گرفتن مجوز برای حقوق مدیریتی یک برنامه (مانند phpMyAdmin) داشته باشیم، مسائل را پیچیده کند.

از آنجایی که سرور از یک حساب روت برای کارهایی مانند ایجاد گزارش، راه اندازی و توقف سرور استفاده می کند، بهتر است جزئیات احراز هویت حساب روت را تغییر ندهیم. این تغییر ممکن است در فایل پیکربندی etc/mysql/debian.cnf/ در ابتدا کار کند ولی بروزرسانی های بسته به طور بالقوه می توانند تغییرات را بازنویسی کنند. بجای تغییر حساب روت، کاربران بسته توصیه می کنند تا یک حساب مدیریتی جداگانه برای دسترسی با رمزعبور ایجاد کنیم.

بنابراین، یک حساب کاربری جدید به نام Admin، با همان قابلیت های حساب روت ایجاد می کنیم و آن را برای احراز هویت رمزعبور پیکربندی می کنیم. حالا، دستور Mariadb را از ترمینال خود باز می کنیم:

sudo mariadb

سپس یک کاربر جدید با امتیازات روت و دسترسی رمزعبور ایجاد می کنیم. در این مرحله باید نام کاربری و رمزعبور را تغییر دهیم تا با تنظیمات مورد نظر ما مطابقت داشته باشد.

GRANT ALL ON *.* TO 'admin'@'localhost' IDENTIFIED BY 'password' WITH GRANT OPTION;

حالا برای اطمینان از در دسترس بودن و ذخیره کاربران در session جاری، امتیازات را پاک می کنیم.

FLUSH PRIVILEGES;

به دنبال این دستور حالا از محیط Mariadb خارج می شویم:

exit

در آخر، می توانیم Mariadb نصب شده را تست کنیم.

مرحله چهار- نحوه نصب Mariadb در اوبونتو

وقتی Mariadb از منبع پیش فرض نصب می شود، به طور خودکار برنامه اجرا می شود. حالا برای تست وضعیت نصب، آن را بررسی می کنیم.

sudo systemctl status mariadb

اگر Mariadb اجرا نمی شود، می توانید آن را با دستور sudo systemctl start Mariadb اجرا کنیم.

برای بررسی بیشتر، می توانیم با استفاده از ابزار mysqladmin، به پایگاه داده متصل شویم. این ابزار یک کلاینت است که به ما اجازه می دهد تا دستورات مدیریتی را اجرا کنیم. برای مثال: دستور فوق به ما می گوید که با استفاده از Unix socket به Mariadb به عنوان روت  متصل شویم و نسخه را بازگردانیم.

sudo mysqladmin version

نتیجه گیری

در این مقاله ما نحوه نصب سیستم مدیریت پایگاه داده Mariadb را آموزش دادیم و با استفاده از اسکریپت mysql_secure_instalation، که همراه آن نصب شده بود، سیستم خود را ایمن کردیم. همچنین برای شما این گزینه را فراهم کردیم تا یک کاربر مدیریت جدید ایجاد کنید که از احراز هویت رمزعبور قبل از آزمایش عملکرد سرور Mariadb، استفاده می کند. از اینکه ما را در این مقاله آموزشی همراهی کردید سپاسگذاریم. در صورت بروز سوال می توانید از بخش نظرات با ما در ارتباط باشید.

لینک کوتاه مقاله
https://azarsys.com/?p=4551


نویسنده مقاله
مقالات مرتبط
دیدگاه بگذارید