در این مقاله می خواهیم یک کنترل پنل محبوب و پرکاربرد را مورد بررسی قرار دهیم، این کنترل پنل سی پنل نام دارد، که توسعه دهندگان و شرکت های میزبانی وب از آن استفاده می کنند. CPanel معمولا با مدیریت میزبانی وب (WHM) جفت می شود. هر دو مولفه باهم کار می کنند و هر کدام نقش جداگانه ای دارند. WHM کنترل اجرایی روی سرور را فراهم می کند. و در کنار تنظیمات سرور چندین حساب ایجاد کرده و بیش از یک وب سایت را مدیریت می کند. همچنین، داشبورد CPanel فایل های وب مختلف، MYSQL، آمار مختلف، ردیابی داده ها و ویژگی های SEO را ارائه می دهد.
زمانی که یک ارائه دهنده هاست، سرور را با WHM مدیریت می کند و حساب های سی پنل را برای مشتریان خود ایجاد می کند، این عمل میزبانی سی پنل نام دارد. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر درباره سی پنل مقاله ما را دنبال کنید.
فهرست مطالب
CPanel چیست و چرا محبوب است؟
CPanel یا همان control panel رابطی است که با آن می توانید عملیاتی مانند شخصی سازی و ایجاد تغییرات در حساب میزبانی خود را انجام دهید. این کنترل پنل بر پایه لینوکس است و داشبوردی در اختیار کاربر قرار می دهد تا بتواند طیف وسیعی از عملیات مدیریتی را در حساب خود انجام دهد.

یادگیری آسان و استفاده ساده از CPanel باعث محبوبیت آن و کارآمدی وب سایت ها شده است. این کنترل پنل بسیار کاربر پسند و قوی است و ابزارهای متعددی برای انجام کارهای مختلف ارائه می دهد. یعنی دارای یک منوی راهنمای کامل است که استفاده از آن بسیار آسان است.
میزبانی CPanel چیست؟
همانطور که گفته شد میزبانی CPanel برپایه لینوکس است. با در نظر گرفتن این موضوع CPanel را می توان در انواع میزبانی استفاده کرد. از جمله: هاست اشتراکی، هاست اختصاصی، هاست سرور مجازی و هاست وردپرس.
همچنین CPanel برای افراد مبتدی بسیار مناسب است. در این قسمت بیایید مزایا و معایب این کنترل پنل را بررسی کنیم:
مزایای میزبانی Cpanel
رابط کاربر پسند: سی پنل ویژگی های مختلف را تحت ماژول های قابل مدیریت دسته بندی می کند و به کاربر امکان می دهد تا به راحتی آنها را پیدا کند. داشبورد سی پنلl دارای منوها و گرافیک بصری برای جهت یابی روان است.
قابلیت سازگاری بالا: سی پنل با مرورگرهای وب مختلف از جمله: گوگل کروم، سافاری و موزیلا فایرفاکس سازگار است. علاوه بر این، سی پنل از بسیاری از برنامه های شخص ثالث، از جمله سازندگان سایت و ابزارهای SEO پشتیبانی می کند.
دارا بودن طیف گسترده ای از ویژگی ها: سی پنل بدون نیاز به دانش فنی پیشرفته، به کاربران اجازه می دهد کارهای پیچیده ای مانند: ایجاد زیردامنه ها، حساب های ftp، مدیریت پایگاه داده MYSQL و تهیه نسخه پشتیبان از سایت را انجام دهد.
قابلیت نصب نرم افزار بصورت خودکار: سی پنل به خوبی با برنامه های Softaculous ادغام شده است. این امکان دسترسی به بیش از 400 برنامه از جمله سیستم مدیریت محتوا را فراهم می کند. برنامه softaculous از تمام برنامه ها از مرحله نصب گرفته تا بروز رسانی، مراقبت می کند.
پشتیبانی معتبر: وبلاگ ها و انجمن های سی پنل حاوی منابع زیادی هستند. راهنمای فنی اختصاصی برای سی پنل و WHM وجود دارد که نحوه استفاده و نحوه حل مشکلات مربوط به محصولات سی پنل را توضیح می دهد.
معایب میزبانی CPanel
آسیب پذیری از لحاظ امنیتی: تحقیقات نشان داده که روش احراز هویت دوعاملی 2FA cpanel در برابر حملات brute force آسیب پذیر است. پس برای جلوگیری از این کار، سی پنل باید همیشه بروز باشد.
گواهی های پرهزینه: در مقایسه با رقبا، سی پنل بالاترین هزینه را برای گواهی دارد. بنابراین، اگر فقط یک وب سایت را مدیریت می کنید، یک پلان میزبانی CPanel می تواند ارزان تر باشد.
خطر از دست دادن داده ها و خرابی: در مواقعی امکان دارد سیستم سی پنل تنظیمات سرور را بازنویسی کند و تمام داده ها را در طول بروز رسانی های اصلی، حذف کند. این مورد به دلیل خرابی ها یا خرابی هارد دیسک اتفاق می افتد. در چنین مواردی سعی کنید برای بازیابی سرور، یک عمل بازیابی کامل انجام دهید.
بررسی برخی از ویژگی های برجسته CPanel
اکنون که درکی از سی پنل دارید و فهمیدید می تواند بخش های مختلفی را برای کاربرد آسان شما مدیریت کند، بیاید برجسته ترین این بخش ها را باهم بررسی کنیم که عبارتند از:
بخش ایمیل: در سی پنل می توان حساب های جدید ایمیل ایجاد کرد، حساب های موجود را مشاهده کرده و تغییر داد، رکوردهای MX و رمزهای عبور را تغییر داد و همچنین بخش صندوق پستی را تنظیم کرد و موارد دیگر…
بخش دامنه ها: در این بخش سی پنل، می توان دامنه های جدید را در حساب خود پیکربندی کرد، دامنه های پاک شده را راه اندازی کرد، زیر دامنه ایجاد کرده و تغییر مسیرها را راه اندازی کرد و بسیاری موارد دیگر…
بخش مدیریت فایل: در بخش فایل های CPanel، می توان از حساب CPanel خود نسخه پشتیبان تهیه کرد، به فایل های ذخیره شده در حساب کاربری خود دسترسی داشته و آنها را تغییر داد، میزان استفاده از دیسک را بررسی کرد و حساب های ftp را ایجاد کرده یا مدیریت کرد.
بخش پایگاه داده: در اینجا می توان پایگاه اطلاعاتی جدید ایجاد کرد و دسترسی از راه دور به MYSQL را راه اندازی کرد، با به کاربردن phpmyadmin به پایگاه داده دسترسی داشت و موارد دیگر…
چرا استفاده از CPanel برای ما مفید است؟
در واقع CPanel وظایف دشوار و پیچیده سرور را انجام می دهد و آنها را در یک رابط کاربر پسند قرار می دهد. به عنوان مثال ایجاد چندین زیر دامنه شما ویرایش تنظیمات آپاچی شما می شود.
اگر بدون CPanel وارد سرور خود شوید باید فایل های پیکربندی را به صورت دستی ویرایش کنید. CPanel به شما امکان می دهد این فرآیند را تنها با چند کلیک انجام دهید. همچنین اگر بخواهید حساب ایمیل خود را بدون CPanel مدیریت و راه اندازی کنید باید به صورت دستی انجام دهید که کاری پیچیده است. ولی با این کنترل پنل ایجاد حساب و حتی انتقال حساب ها به میزبان دیگر آسان می شود.
چگونه CPanel خود را پیدا کنیم؟
ورود به حساب CPanel از طریق چندین gateway آسان است. می توانید از طریق پنل مدیریت حساب خود (AMP) برای حساب میزبانی خود وارد شوید. همچنین می توانید به یک URL خاص بروید و از نام کاربری و رمز عبور مخصوص خود استفاده کرده و وارد شوید.
نتیجه گیری
تمام! با بررسی این مقاله اکنون شما می توانید درک درستی از CPanel و روش استفاده از آن و همچنین ویژگی های آن داشته باشید. این کنترل پنل با ساختار کاربر پسند و ساده خود کار را برای کاربران در مدیریت حساب خود آسان کرده است. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. در صورت تمایل می توانید به مقالات بیشتری در وبلاگ آذرسیس دسترسی داشته باشید.