فضای دیسک برای نشان دادن مقدار فضای رایانه روی هارد دیسک، فلاپی، USB و غیره استفاده می شود و معمولا در واحدهای بزرگ مانند کیلوبایت، مگابایت اندازه گیری می شود. همچنین می توان به سادگی گفت که فضای دیسک حداکثر مقدار داده ای است که یک دیسک قادر به نگهداری آن است و هر نوع رسانه ای که بتواند برخی از داده ها را در خود نگه دارد دارای ظرفیت دیسک است. در این آموزش نحوه بررسی Disk Space در اوبونتو لینوکس را بررسی خواهیم کرد!
مقاله مفید: 5 دلیل اصلی برای نصب لینوکس
فهرست مطالب
آموزش بررسی Disk Space در اوبونتو
همانطور که داده ها را روی یک دیسک ذخیره می کنیم، استفاده از دیسک روز به روز افزایش می یابد و مهم است که آن داده ها را نظارت کنیم تا کنترل ظرفیت دیسک یا فضای دیسک را داشته باشیم. ما می توانیم داده ها را روی هر دستگاهی از جمله رایانه، موبایل، لپ تاپ و همچنین سرورهای لینوکس نظارت کنیم. فرض کنید یک هارد دیسک 200 گیگابایتی دارید و می خواهید بازی PubG را روی رایانه خود نصب کنید که حداقل به 30 گیگابایت فضای خالی روی هارد دیسک شما نیاز دارد. در این صورت ابتدا فضای دیسک را بررسی کرده و از وجود 30 گیگابایت برای دانلود و نصب بازی pubg مطمئن شوید.
در این مقاله تمامی مراحل لازم برای آموزش بررسی فضای دیسک در اوبونتو 20.04 با دو روش رابط کاربری گرافیکی (GUI) و همچنین از طریق خط فرمان/ترمینال انجام خواهد شد.
بررسی Disk Space در اوبونتو
بررسی فضای دیسک از طریق رابط کاربری گرافیکی
روی نمایش برنامههایی که در گوشه پایین سمت چپ صفحه نمایش سیستم اوبونتو شما وجود دارد کلیک کنید:
وقتی روی صفحه نمایش برنامهها کلیک میکنید، نوار جستجو را در بالا خواهید دید:
Disks GNOME به طور پیش فرض در Ubuntu 20.04 و همچنین 20.10 نصب شده است و نیازی به نصب دستی Disks GNOME ندارید. دیسک ها را در نوار جستجو که در تصویر بالا نشان داده شده است جستجو کنید. وقتی کارتان تمام شد، یک برنامه با نام Disks مشاهده می کنید، روی آن کلیک کنید:
هنگامی که Disks GNOME را انتخاب می کنید یا روی آن کلیک می کنید، به سمت ابزار Disks هدایت می شوید که در آن اندازه کل دیسک و همچنین فضای دیسک را خواهید دید:
بررسی فضای دیسک از طریق ترمینال اوبونتو
برای بررسی فضای دیسک از طریق ترمینال اوبونتو، از دو دستور زیر استفاده می کنیم:
1) دستور df
فرم کامل df Disk Filesystem است و به طور پیش فرض در اوبونتو 20.04 نصب شده است که عملکرد آن نمایش اطلاعات سیستم های فایل مختلف است و می تواند مانند شکل زیر اجرا شود:
df
وقتی دستور df را اجرا کردیم، تمام فضای موجود و همچنین کل فضای استفاده شده (به تعداد و درصد) به ما نشان داده می شود. dev/sda5/ دیسک واقعی سیستم است و دستور df اطلاعاتی را در بلوک های 1k نشان می دهد که تفسیر آن دشوار است.
راه حل این است که از گزینه h- با دستور df استفاده کنید که اطلاعات را به شکل قابل خواندن توسط انسان نمایش می دهد:
df -h
در تصویر بالا می بینیم که فضای دیسک بر حسب گیگابایت، حجم کل دیسک 29 گیگابایت، 13 و 15 گیگابایت فضای استفاده شده و موجود و سیستم فایل /dev/sda است.
2) دستور du
فرم کامل Du Disk Usage است و هدف از این دستور این است که تمام اطلاعات مربوط به هر دایرکتوری و همچنین زیر شاخه را به کاربران نشان دهد و به صورت زیر قابل اجرا است:
du
در تصویر بالا می بینیم که تمام دایرکتوری ها و اندازه زیر شاخه ها در بلوک 1K نمایش داده می شوند. دستور h- که با دستور df استفاده می شود را می توان با دستور du نیز استفاده کرد و عملکرد گزینه h- همان است که به کاربران در نمایش داده ها به شکل قابل خواندن توسط انسان کمک می کند:
در خروجی مشاهده می شود که میزان مصرف دیسک بر حسب کیلوبایت و مگابایت نمایش داده می شود.
مقاله مفید: 10 کلاینت برتر FTP لینوکس در سال 2022
نتیجه گیری
حداکثر مقدار داده ای که یک دیسک می تواند نگه دارد بسته به فضای دیسک آن است و نظارت بر فضای دیسک ضروری است، زیرا اطلاعات ذخیره شده روی دیسک های ما روز به روز در حال افزایش است. با بررسی فضای دیسک، متوجه میشویم که چه برنامهها یا فایلهایی فضای زیادی را اشغال میکنند و در نتیجه میتوانیم آنها را حذف کنیم تا فضا آزاد شود که این کار امکان استفاده راحت از سیستم را به ما میدهد. در این مقاله، تمام مراحل لازم برای بررسی فضای دیسک در اوبونتو 20.04 از طریق رابط کاربری گرافیکی و همچنین رابط/ترمینال خط فرمان به شما نشان داده شد. در رابط خط فرمان، دستورات du و df را برای بررسی فضای دیسک مورد بحث قرار دادیم. امیدواریم که اکنون بتوانید داده های خود را در اوبونتو با این تکنیک ها بررسی کنید.
این مقاله بدون استثنا برای همه لازمه خیلی خوب بود مرسی
دستور ها کامل کامل بودن ممنونم از آذرسیس
ممنونم خیلی آموزنده و مفید بود
خدمات با کیفیت و آموزش رایگان بنظرم بهترین وبلاگ هارو شما دارید